אומגה 3
תוסף תזונה נפוץ ביותר כיום הינו אומגה 3. הסיבות להפיכת אומגה 3 לכה נפוצה הן העובדה שהגוף אינו יודע לייצר בעצמו אומגה 3, הזמינות הנמוכה יחסית של מזונות עשירים באומגה 3 וכן מחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות ומצביעים על חשיבות אומגה 3 לבריאות הגוף. מה זה אם כן אומגה 3, באיזה מזונות ניתן לצרוך אותה ומהי השפעתה על בריאותינו?
אומגה 3 – הגדרה
אומגה 3 זהו שמה של תת קבוצה של חומצות שומן רב בלתי רווי. תת הקבוצה הנוספת נקראת אומגה 6. תפקידן העיקרי של חומצות השומן מקבוצת אומגה 3 הוא לשמור על גמישותם של קרומי התאים. בגלל הזמינות הרבה של מוצרים העשירים באומגה 6, לעומת חוסר הזמינות של מקורות לאומגה 3, היחס בין חומצות אומגה 3 לחומצות אומגה 6 בגוף גדל מאוד במאה השנים האחרונות לטובת האחרונות, עובדה העלולה ליצור בעיות בריאותיות.
מקורות מהמזון
אומגה 3 נמצאת במזונות מן החי. מקורות לאומגה 3 הם בעיקר דגים ממים עמוקים וקרים (הים הצפוני) כגון: טונה, הליבוט, מקארל, אנשובי, סלמון, בקלה, קוד, סרדינים, וגם מזונות צמחיים כגון: פשתן, אגוזי מלך, אגוזי ברזיל, אצות, מרווה, תרד, שמן קנולה ועוד. עם זאת, אנשים אשר לא נוהגים לשלב דגים בתפריטם באופן קבוע יתקשו לצרוך את המינון הרצוי של אומגה 3 וייתכן ורופא המשפחה או תזונאי ימליץ להם לצרוך תוסף תזונה של אומגה 3. תוסף התזונה הפופולרי ביותר כיום הוא אומגה 3 מדגים, אך לאחרונה יצא לשוק גם אומגה 3 ממקור צמחי המבוססת על צמח המרווה המרושתת.
השפעות בריאותיות
גופינו זקוק לאומגה 3 כבר משלבי ההתפתחות הראשונים ועד למהלך חיינו כבוגרים. לאומגה השפעות בריאותיות חיוביות רבות, ביניהן:
- סיוע בהפחתת רמת השומנים בדם
- שיפור יכולת הריכוז וההקשבה והקלה על הפרעות קשב וריכוז
- הקלה על תסמיני טרשת עורקים, דלקת פרקים, ודלקות כרוניות.
- תרומה להרחבת העורקים ובכך מפחיתה את הסיכון ללחץ דם גבוה.
- הפחתת הסיכון לחלות במחלת הסרטן
- סיוע בהתפתחות המוח אצל עוברים וילדים קטנים.
למרות כל היתרונות הרשומים לעיל, קיימת מחלוקת בקרב אנשי רפואה לגבי תרומתה של אומגה 3 לגופינו, כאשר אלו המטילים ספק ביתרונותיה של אומגה 3 טוענים כי ההשפעות הבריאותיות שלה טרם הוכחו מדעית.