שמן קוקוס  

שמן קוקוס לצד אגוזי קוקוס

שמן קוקוס נמצא כבר הרבה שנים במרכז סערה בריאותית – הגורמים הממלכתיים טוענים כנגדו ואילו המטפלים הטבעיים ושוחרי הבריאות מאמצים אותו הן במטבח והן באמבטיה, כיוון שהוא גם בעל סגולות טיפוח רבות.

שמן קוקוס הוא שומן רווי המכיל כמה חומצות שומן, כמו החומצה הלאורית, הידועה כבעלת יכולת גבוהה להתמודד עם פתוגנים שונים – היא נמצאה יעילה כנגד חיידקים כמו סטאפילוקוקוס זהוב הגורם לזיהום ולרעלת דם, וגם כנגד וירוסים (הגורמים למחלות כמו הרפס ושפעת), וגם כנגד פטריות כמו קנדידה אלביקנס, הנמצאת בדרך כלל במערכת העיכול, וגורמת לשלל תסמינים מציקים ביותר. שמן קוקוס מכיל גם חומצה קפרילית. חומצה זו לא נספגת בגוף וגם היא בעלת סגולות אנטי-פטרייתיות.

המקטרגים על שמן הקוקוס מציינים את היותו שומן רווי, הנחשב כמעלה את הסיכון למחלות לב ולכולסטרול גבוה. המצדדים בו נסמכים על מחקרים שהצביעו על כך שהוא מכיל חומצות שדווקא מועילות בהורדת רמות הכולסטרול הרע (LDL) והטריגליצרידים. כך הוא מפחית את הסיכון למחלות לב. אלו רק חלק מהיתרונות, שמונים חסידיו של שמן קוקוס.

אם אתם בוחרים להכניס שמן קוקוס לתפריט שלכם, מומלץ שתקפידו על איכות השמן שאתם צורכים.

שמן קוקוס מזוכך

איכות שמן הקוקוס תלויה בדרך ההפקה שלו. על המדפים בחנויות תוכלו למצוא שמן קוקוס ברמות איכות שונות. שמן קוקוס נפוץ מאוד בתעשיית המזון (במיוחד במזון מעובד ובחטיפים שונים). השמן הזה הוא על פי רוב שמן קוקוס מזוכך ומפיקים אותו בשיטות שונות של זיקוק, חימום והלבנה. שמן מסוג זה הוא זול יחסית והוא נטול צבע, טעם וריח. הוא נחשב לשמן נחות והוא לא בריא.

יחד עם זאת המילה "מזוכך" עלולה להטעות כי היא מקנה למוצר הילה של משהו "טהור". לכן יש לזכור שתהליך זיכוך של אוכל הוא בעצם תהליך של סינון וניקוי מרכיבים מתוך המזון המקורי.

לתהליך הזיכוך שתי בעיות עיקריות – הוא עושה שימוש בחומרים כימיים שחלקם רעילים

לאדם ותוך כדי התהליך מסוננים החוצה גם ערכים תזונתיים של המזון המקורי. לכן שמן מזוכך אינו מוסיף לבריאות ואף מזיק לה. הטיגון בשמן מזוכך מזיק אף יותר ולא משנה מאיזה צמח הופק השמן.

יתר על כן, מאחר ושמן קוקוס הוא בעל ריח דומיננטי, לעיתים הוא עובר תהליך דאודוריזציה שמטרתו העלמת הריח. תהליך זה מצריך שימוש בכימיקלים והוא גוזל מהשמן את כל התכונות הטובות שלו. כך הוא הופך לשמן נחות שאינו טוב יותר מכל שמן מזוכך אחר.

שמן קוקוס – יתרונות

אספנו לפניכם חלק מסגולותיו של שמן הקוקוס, כפי שנמצאו במחקרים רבים:

  • שימוש בשמן קוקוס במקום בשמנים צמחיים בלתי רווים (כמו תירס, סויה, חמניות או קנולה) הובילה להפחתה במשקל ולירידה בשומן הביטני ולתחושת שובע מהירה יותר.
  • שמן קוקוס הוביל לירידה בכמיהה לנשנושים, אפילו כאשר הוא החליף את שמן הזית המצוין.
  • כפי שכבר ציינו חומצות השומן שבשמן הקוקוס הן בעלות תכונות אנטי חיידקיות, אנטי וירליות, אנטי פטרייתיות ואניט פרזיטיות.
  • שמן קוקוס סייע במצבים של אוסטיאופורוזיס, בשונה משמנים אחרים. זאת על פי מחקרים בבע"ח.
  • מחקרים אחדים הצביעו על כך שצריכת חומצות שומן רוויות באורך בינוני (כמו אלו הנמצאות בשמן קוקוס), שיפרו את היכולות הקוגניטיביות של חולי דמנציה. כנראה בשל העובדה שחומצות השומן שבשמן הקוקוס מעלות את רמת גופי הקטון במחזור הדם. גופים אלו מספקים אנרגיה למוח וללב.
  • אותן חומצות שומן מסייעות גם בהפחתת משקל ויכולות לסייע לכבד להשתקם. זאת בשל העובדה שהגוף ממיר את החומרים שמהם מורכב שמן הקוקוס בקלות יחסית. כך הוא יכול להפיק יותר אנרגיה ומקל על הכבד והלבלב.
  • שמן הקוקוס הוא השמן בעל המספר הנמוך ביותר של קשרים כפולים דבר ההופך אותו לאחד השמנים העמידים ביותר כנגד חימצון.
  • שמן קוקוס הוא קל לעיכול ומסייע לתפקוד תקין של בלוטת התריס ושל המערכת האנדוקרינית, האחראית על תהליכי חילוף החומרים בגוף.

שימושים לשמן קוקוס

לשמן הקוקוס מגוון שימושים. להלן כמה מהם:

  • הוא מסיר איפור מעולה – טבלו צמר גפן בשמן ונקו את האיפור.
  • סבון פנים – השמן מכיל נוגדי חימצון, ויטמינים  והוא בעל יכולות אנטי דלקתיות. לכן הוא ימיס בקלות מוצרים המבוססים על חומרים אחרים ונדבקים לנקבוביות העור.
  • קרם רגליים – שמן קוקוס מצוין לטיפוח כפות הרגליים, במיוחד כאלו הסובלות מעור סדוק ויבש.
  • מרכך או מסכה לשיער –המסו את כמות השמן הדרושה בשמש, או טבלו אותו במים חמים דרך כלי אחר (שיטת בן מרי).
  • ריכוך שפתיים סדוקות – השמן ייספג בשפתיים וישאיר אותן מלאות לחות ונעימות למגע.
  • טיפול בקשקשים – נוסף על טיפוח השיער, שמן קוקוס מקל על קשקשת בקרקפת.
  • פילינג לגוף – ערבבו שמן קוקוס עם סוכר או מלח גס ועסו את הגוף.
  • ריפוי חבורות ופצעים – השמן מזרז את תהליך הריפוי על ידי הפחתת הנפיחות והאודם, שהם סימנים לזיהום או דלקת.
  • הקלה על עקיצות יתושים וחרקים – השמן יכול להפסיק את הגירוד והצריבה וגם לזרז את תהליך הריפוי.
  • ריפוי כוויות – גם כוויות שמש.

שמן קוקוס לבישול

כמה עובדות על שמן קוקוס לבישול:

  • שמן קוקוס מתאים לאפייה ולטיגון, כיוון ששומן רווי לא הופך לשומן טרנס בתהליך החימום.
  • הוא יכול להחליף חמאה בתפריט נטול מוצרי חלב.
  • הוא מתאים מאוד כתחליף למרגרינה, המכילה שומן טרנס.
  • נשמר היטב בטמפרטורת החדר, מאחר והוא אינו מתחמצן. הוא יכול להישמר כך כשנתיים.
  • מתאים למאכלים הדורשים שומן מוצק בטמפרטורת החדר, כמו בצק עלים או בצק פריך.
  • יש להביא בחשבון שהוא מוסיף למאכלים טעם קוקוס עדין.
  • נקודת העישון של שמן קוקוס היא 177 מעלות צלסיוס ולכן הוא מתאים מאוד לטיגון.
פורסם בקטגוריה מזונות על. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.